Hoe zorg je ervoor dat je dingen niet meer kwijtraakt?

Ben jij zo iemand die altijd van alles kwijt is? Er zijn allerlei handige manieren en trucjes om dit te voorkomen.

Als het je eigen schuld is

Er zijn verschillende manieren waarop je dingen kwijt kan raken, en veel ervan zijn je eigen schuld. Wil je voorkomen dat je steeds maar dingen kwijt bent, dan kun je dus het beste beginnen om zelf wat veranderingen aan te brengen.

De belangrijkste reden waardoor mensen dingen kwijtraken, is een gebrek aan structuur en discipline. Dit kun je tegengaan door wat meer structuur in je leven en in je omgeving aan te brengen. Raak je altijd dingen kwijt in huis? Ga dan eens na hoe dit komt. Er zijn bijvoorbeeld mensen die dingen wel heel goed opbergen, maar zo goed dat zij het op een later moment niet meer terug kunnen vinden. Het gaat hier vaak om spullen die je niet zo vaak gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de pomp voor het luchtbed dat je alleen in de zomervakantie gebruikt. In menig huishouden breekt vlak voor de zomervakantie stress uit omdat alle spullen die mee moeten onvindbaar zijn. Dit kun je oplossen door dit soort zaken ieder jaar op dezelfde plek op te bergen, en het liefst allemaal bij elkaar. Berg je pomp dus op bij je luchtbed, en bij andere spullen die je alleen in de zomervakantie gebruikt. Koop er bijvoorbeeld wat goede opbergbakken voor, zet er duidelijk op wat erin zit, en zet ze neer op een plek die je makkelijk kunt bereiken. Achterin een kast lijkt misschien een goed idee, maar de kans is groot dat je in de loop van het jaar dan allerlei spullen voor je mooie opbergbakken neer zet, en deze uiteindelijk toch weer niet kunt vinden. Deze tip werkt bij alle spullen die je niet vaak gebruikt: berg ze netjes op, soortgelijke spullen bij elkaar, en schrijf op de box wat erin zit, zodat je ze niet allemaal hoeft open te maken als je iets zoekt.

Bij spullen die je dagelijks gebruikt, zoals je sleutels, kun je deze tip ook min of meer toepassen. Hier gaat het er vooral om dat alles zijn vaste opbergplek heeft. Als je je sleutels iedere dag op dezelfde plek in huis neerlegt, hoef je ze nooit meer te zoeken. Een kwestie van discipline, want leg je ze een keer niet op je vaste plekje, dan ben je ook echt lang aan het zoeken.

Als het niet per se aan jou ligt

Je kunt er niet altijd iets aan doen als je spullen kwijt bent. Denk bijvoorbeeld aan je koffer tijdens een vliegreis; er komt een moment waarop je je koffer af moet geven, en zelf geen invloed meer hebt op wat ermee gebeurt. Om toch te weten waar je koffer zich bevindt, kun je er een tracker aanhangen. Orbitkey is bijvoorbeeld een bekende aanbieder hiervan. Hun trackers zijn vooral bedoeld voor sleutels (handig als je die ook vaak kwijt bent…), maar je kunt ze natuurlijk ook aan je bagage bevestigen zodat je deze altijd kunt blijven volgen. Dan wordt de zoektocht naar een verloren koffer in ieder geval ietsjes gemakkelijker!