Zilveren sieraden schoonmaken

Je draagt jouw mooie, zilveren sieraden het liefst elke dag. Maar doordat je ze zo vaak draagt worden ze ook sneller vies. Het glimmende gaat er vanaf en ze worden doffer, er komen vlekjes op en als je een sieraad hebt met kristallen, kan het vuil ook tussen de kristallen komen te zitten. Je zilveren sieraden schoonmaken is dus erg belangrijk. Niet omdat ze er dan mooier uitzien, maar ook omdat ze dan langer mee gaan. Maar, hoe doe je dat eigenlijk?

Schoonmaken met tandpasta

Het schoonmaken van zilveren sieraden met tandpasta is een oude truc. Het werkt goed en je sieraden gaan er ook daadwerkelijk weer van glanzen maar toch zitten er ook nadelen aan.

  • In tandpasta zitten deeltjes die kunnen gaan schuren. Er wordt daarom ook geadviseerd sterling zilver, hoogglans zilver en alles wat verzilverd is niet met tandpasta schoon te maken, maar met een zilveren poetsdoek. Heb je een breekbaar of antiek sieraad? Dan kun je hier het beste mee naar een professionele schoonmaker gaan.
  • Kies voor een gewone tandpasta wanneer je gaat schoonmaken. Alle extra’s zoals bijvoorbeeld bleekmiddelen, kunnen ervoor zorgen dat er krassen achter blijven op je sieraad. Ook een gel-tandpasta gebruik je liever niet. Dit omdat deze juist te mild is en de aanslag niet of nauwelijks verwijderd.
  • Maak je sieraad voordat je begint met de tandpasta eerst even nat. Hierdoor wordt de tandpasta zachter en is het makkelijker te verspreiden.
  • Begin met een klein beetje tandpasta om te kijken hoe dat gaat. Je kunt voor het schoonmaken een spons gebruiken maar je vinger of een wattenstaafje werkt ook prima. Heb je het idee dat je te weinig tandpasta hebt gebruikt? Dan kun je er een klein beetje bij doen.
  • Zorg ervoor dat je niet teveel druk uitoefent met het schoonmaken; dit kan krassen veroorzaken. Gebruik het liefst een vochtige doek, papieren doekje of een wattenstaafje. Zitten er edelstenen op het sieraad? Wees dan voorzichtig; de meeste edelstenen zijn zacht waardoor er snel krassen in kunnen komen.
  • Heb je een sieraad met veel hoekjes en gaatjes dan is het lastig daar te komen. In dat geval kun je een tandenborstel gebruiken. Een babytandenborstel of een tandenborstel speciaal voor gevoelig tandvlees hebben veelal zachte borstelharen die je hier goed voor kunt gebruiken.
  • Wanneer er hardnekkige vlekken op het sieraad zitten kun je de tandpasta het beste 2 tot 3 minuten in laten trekken. Hierna kun je het schoonmaken op de manier zoals hierboven beschreven. Veeg tussendoor het teveel aan tandpasta af met een schoon papieren doekje of een wattenstaafje. Daarna kun je eventueel nieuwe tandpasta gebruiken en dit weer in laten trekken totdat de vlekken weg zijn.
  • Spoel de sieraden met warm water af wanneer je klaar bent. Dit kan gewoon onder de kraan, maar je kunt het ook in een bak met warm water doen.
  • Dep daarna de sieraden droog met een zachte doek, zoals bijvoorbeeld een microfiber doek,  en laat ze verder drogen in de open lucht.

Voor elk sieraad geldt dat je voorzichtig moet zijn. Een kras is zo gemaakt en dat wil je natuurlijk niet. Gebruik ook telkens een schoon papieren doekje of een wattenstaafje wanneer je de overige tandpasta verwijderd of juist nieuwe tandpasta aanbrengt.

Bron: Divone.nl